Mantra –
vedä puoleesi sitä, mitä sydämestäsi toivot


Mantra on itämainen tavu tai runo, jota toistetaan joko hiljaa mielessä tai ääneen. Sana MANTRA voidaan kääntää tarkoittavan muun muassa mielen vapautumista.
Perinteisesti mantroja käytetään henkisen kasvun ja kehityksen edesauttamiseksi, mutta länsimailla on nyttemmin yleistynyt myös mantrojen käyttö erilaisten, myös materiallisten, toiveiden toteutumisvälineenä.

On totta, että mihin tahansa kiinnität vahvasti huomiosi, se toteutuu. Me teemme elämästämme sellaisen, millaisen sen tahdomme, uskomme tai pelkäämme olevan.
Mantran avulla voit helposti kiinnittää ajatuksesi siihen, mitä toivot. Tärkeää onkin huomata, että et kiinnitä ajatustasi tai huomiotasi siihen, mitä et halua.

Tiedät varmasti kokemuksesta, että kun olet joskus ajatellut: ”Tietysti se menee päin honkia” tai ”Ei se taaskaan varmaan onnistu”, niin simsalabim! : Asiat menevät juuri niin kuin olit ajatellutkin! Sait siis juuri sitä, mitä ajattelit.

Ihmisenä me elämme ihmisen elämää ja useimmilla meillä on myös maallisia tarpeita ja toivomuksia. Ei ole väärin haluta rakkautta, onnea, rahaa, omaisuutta ja / tai terveyttä. Ne eivät poissulje henkisyyttä.

Mantrojen avulla voimme edesauttaa itseämme saamaan sen, mitä pidämme tärkeänä.

Mihin mantrojen toimiminen perustuu

1. Tämän päivän tiedemaailma myöntää jo, että ajatukset ovat energiaa, joiden avulla voidaan vaikuttaa esimerkiksi materiaan. Kaikella energialla, myös ajatuksilla, on tietty värähtelymuotonsa.

2. Ääni muodostaa ääniaaltoja sekä ilmenee tietyssä värähtelymuodossa.

3. Energia voi olla eri muodoissa ja energiamuoto voi muuttua toiseksi.

4. Ääniaalloilla –värähtelyllä- voidaan saada fyysisiä muutoksia aikaiseksi. Tätä käytetään myös teollisuudessa ja lääketieteessä hyväksi (ultraäni)

Ylläolevaan viitaten äänienergia yhdistettynä ajatusenergiaan vaikuttaa meihin ja meidän ympäristöömme. Äänienergia voi parantaa, rauhoittaa, häiritä ja jopa särkeä esineitä.

Mantrapaikka: Rauhoita kodistasi jokin paikka mietiskelyysi. Voit koristella sen kauniiksi, rauhaliseksi nurkkaukseksi. Sen ei tarvitse olla mikään huomiota herättävä rukousnurkka, vaan vaikkapa vain sohvannurkkaus, jossa voi päivittäin hiljentyä mantraamaan (eli toistamaan /käyttämään mantraa). Voit laittaa sinne pienen kynttilän tai ehkäpä kukan sekä mahdollisesti mantrakuvasi.

Perinteisesti mantratessa istutaan lattialla risti-istunnassa kasvot itäänpäin. Katsotaan, että maapallon värähtely vahvistaa näin entisestään mantraajan värähtelytaajuutta.
Mantratessa monet myös peittävät kruunuchakransa huivilla tai päähineellä. Sitä pidetään sekä kunnioituksen osoituksena että keinona hallita energian virtausta.

Milloin sitten on parasta mantrata (eli käytät mantroja):
Voit mantrata vaikka pitkin päivää, mutta kokemuksesta tiedetään, että aikaisin aamulla, auringon noustessa mantraus on tehokasta varsinkin henkisen rauhan kutsumiseksi elämääsi.
Samaten kiireisen päivän keskellä, kun kiire ja stressi painavat päälle, mantrojen toistaminen rauhoittaa mielesi. Tai illalla, ennen nukkumaan menoa mantran rauhallinen toistaminen muistuttaa sinua päämäärästäsi.

Oikeastaan ei ole olemassa mitään väärää tai oikeaa aikaa, jolloin mantoja tulisi lausua. Kokeilemalla löydät oman mantrahetkesi.

Keskity siihen mitä toivot

Tärkeää mantroja lausuessasi on kuitenkin keskittyä siihen, mitä sanot. Tai pikemminkin siihen, mihin mantrallasi pyrit, mikä on mantrasi tarkoitus.
Otetaanpa esimerkiksi todella materiaalinen toive.
Haluat uuden valkoisen avo-mersun ja mantraat vaikka sanalla ”mersu, mersu….”. Ei riitä, että vain hoet sitä, vaan sinun tulee samalla joka sanalla keskittyä vain tuohon valkoisen avo-mersu mielikuivaan, eikä päästää ajatuksiasi harhailemaan.

Mikäli mielesi irrottaa otteensa mielikuvasta, irrotat samalla myös toiveesi autosta ja mantrasi on ollut pelkkää sanahelinää.

Mantran muodostaminen

Tavallisin ja tunnetuin mantra on OM-tavu. Se koostuu oikeastaan äänteistä A, U ja M ja sen katsotaan tarkoittavan erinimisiä pyhiä kolminaisuuksia. Sanotaan, että maailmankaikkeuden syntyessä kuului juuri tämä äänne.
Lähes kaikkien mantrojen tulisi alkaa tällä OM-tavulla, sillä sen katsotaan kohdistuvan suoraan Alkulähteseen. Lausumalla sen ensimmäiseksi saat yhteyden Maailmankaikkeuden Sydämeen.

Voit mantrata pelkkää OM-tavua ja keskittyä toiveeseesi tai voit lisätä OM -tavuun toiveesi, esimerkiksi tuon aiemman esimerkkimme Mersu (siis Om - Mersu).

Apukeinot

Sanotaan, että ihmisen mieli on kuin levoton apina. Kun haluamme sen rauhoittuvan, se poukkoilee helposti sinne tänne. Mieli ihmettelee, analysoi, pitkästyy ja etsii jotain mielenkiintoista. Se ehkä suostuu toistelemaan yhtä ja samaa sanaa/sanontaa ensimmäisenä päivänä ihan vain kokeillakseen, mutta toisella kerralla se nousee jo kapinaan. Koska mantraus ei todellakaan ole niin yksinkertaista kuin aluksi ehkä kuvittelit, käytetään mantojen lausumisessa apukeinoja.

1. Esimerkiksi kuvia. Meditaatiokuvat, mandalat, auttavat mieltä pysymään visualisoinnin kohteessa.
Meidän esimerkissämme valkoisesta avo-mersusta, piirtäisit pelkistetyn kuvan valkoisesta avo-mersusta tai loisit kuvankäsittelyllä kuvan valkoisesta avo-mersusta, jossa istut. Mantratessasi keskittyisit tuntemaan, elämään todeksi sen, että istut omistamassasi avo-mersussa (kannataisi pitää huoli, että kuvan mersu liikkuu!)

2. Sinun ei kuitenkaan tarvitse luoda kuvaa toiveestasi, jollet tahdo. Myös palava kynttilä, kukka tai vaikkapa mersun avainmenperä riittävät keskittymisen kohteeksi. Tärkeätä vain on, että mielesi on kiinnittyneenä toiveeseesi.

3. Voit myös käyttää meditoidessasi, mantratessasi malaa eli helminauhaa. Aina lausuessasi mantrasi lasket yhden helmen sormiesi välistä. Voit käyttää tarkoitukseen mitä tahansa helminauhaa tai, jos mantraat meditaationurkassasi, voit vaikka laittaa yhteen pikkukuppiin kuivia herneitä ja pudottaa niitä toiseen kuppiin aina mantran sanottuasi.

4. Koska voit olettaa, että mielesi nousee kapinaan, kun yrität ensimmäisen kerran hillitä sitä ja keskittyä visualisointiisi ja mantraasi, valmistaudu siihen olemalla itsellesi armollinen. Käytä huumoritajuasi. Sitä mielesi on vaikea ymmärtää ja pääset nopeammin tavoitteeseesi.


Sitten mantraamaan!- Asettaudu mietiskelypaikasi ja varaa itsellesi rauhallinen puolituntinen

- Sytytä kynttilä, ota mandalasi, mantraesineesi, helmesi tai herneesi esiin. Laita halutessasi rauhoittava musiikki soimaan taustalle ja rentoudu. Silmäsi voivat olla kiinni tai keskittyneenä kynttilän liekkiin tai mantrakuvaasi.

-Keskity ajattelemaan Maailmankaikkeuden Suurta Voimaa, Absoluuttia, Jumalaa, Allahia, mitä nimitystä hänestä sitten käytätkin ja tunne kiitollisuutta kaikesta siitä, mitä sinulla tällä hetkellä elämässäsi on. Tunne sisimmässäsi, kuinka siunattua elämäsi on ja on ollutkaan kaikista mahdollisista vastoinkäymisistä huolimatta.
Tunne rauha ympärilläsi.

- Aloita mantrasi lausuminen. Lausu mantrasi hitaasti, rauhalisesti, keskittyen. Voit sanoa sen joko ääneen tai hiljaa mielessäsi, mutta keskity jokaisella sanallasi päämäärääsi. Voit laskea matrasuskertasi samalla. Tavallisesti täydelliseksi mantrakierrokseksi lasketaan 108 mantrauskertaa, mutta voit myös sanoa mantrasi 5, 11, tai 51 kertaa.

- Tärkeintä mantratessasi on horjumaton luottamuksesi ja uskosi siihen, että se, mikä päämääräsi onkaan, toteutuu. Voit luottaa täydellisesti siihen, että toiveesi, rukouksesi toteutuu. Olet ottanut ensimmäisen askeleen kohti toivettasi, kaipauksesi kohdetta. Olet herättänyt maailmankaikkeuden luonnon voimat ympärilläsi saadaksesi sen, mitä toivot. Se tulee siis toteutumaan. Huomaa, että toiveesi myös kertoo itsestäsi jotain oleellista maailmankaikkeudelle.

- Kun haluat lopettaa mantrasi lausumisen, älä hätäile. Hengitä syvään sisään ja ulos, tunne rauha itsessäsi ja ympärilläsi. Kiitä Universumia tai Jumalaasi meditaatiohetkestäsi ja rauhasta, jonka koit. Kiitä siitä, että rukouksesi, pyyntosi on kuultu.
Avaa silmäsi, jos ne ovat olleet kiinni. Sammuta kynttiläsi ja laita meditaatioesineesi syrjään odottamaan seuraavaa meditaatiotasi. Sammuta musiikki.

Vaikka rukoileminen ja mantrojen lausuminen on vahvan energeettisen virtauksen, joka auttaa päämäärämme toteutumista, se ei yksin riitä. Meidän tulee myös tehdä oma osuutemme asian edistämiseksi. ”Rukoile ja tee työtä”- yli 1600 vuotta vanha benediktiläinen ohje on edelleen pätevä.

Materian maailmassa meidän tulee tehdä oma osamme päämäärämme hyväksi. Kun työskentelemme yhdessä yhdensuuntaisesti Maailmankaikkeuden kanssa, ei ole mitään, mikä voisi estää päämäärämme toteutumisen.

Tarja

Ps. Jos sinua ihmetyttää, että miten valkoinen avo-Mersu voi liittyä henkisyyteen, niin muistathan, ettei kukaan meistä voi arvostella toistemme valintoja. Jokaisella on omat arvonsa ja valintansa ja ennemmin tai myöhemmin ne vievät jokaisen meistä juuri sinne, minne tuleekin.